germany servers

IPTV Nedir ve Nasıl Çalışır — Bilmeniz Gereken Her Şey

Geleneksel televizyon, değişen küresel eğilimler ve teknolojik gelişme nedeniyle birkaç yıldır düşüşte. İnternetin yaygın olarak bulunması, TV de dahil olmak üzere her şeyi daha erişilebilir hale getirdi. Günümüzde internet protokollü televizyon (IPTV) sayesinde en sevdiğiniz dizi ve filmlere dilediğiniz zaman erişebilirsiniz . Günümüzün hızlı dünyasında rahatlığın bir numaralı tüketici ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde , IPTV üstün kullanıcı deneyimi sayesinde pazarı hızla fethetti.

Ancak IPTV tam olarak nedir? O nasıl çalışır? Her şey olumlu ve olumsuz değil mi? Bunlar, bu makalede ele alacağımız sorulardan sadece birkaçı.

Temel bilgilerle başlayalım. IPTV Nedir?

IPTV, internet protokolü televizyonu anlamına gelir ve kullanıcıların antenler, uydu çanakları veya fiber optik kablolar yerine internet üzerinden televizyon programları almasını gerektirir . Başka bir deyişle, IPTV video içeriğini doğrudan internet üzerinden yayınlar .

IPTV içerik teslimi, YouTube gibi çevrimiçi video platformlarından veya Netflix gibi OTT hizmetlerinden farklı olsa da, birçok kolaylığı paylaşır. Örneğin IPTV, kullanıcıların abonelik tabanlı bir modelde isteğe bağlı video (VOD) içeriğine erişmesine ve canlı yayınları izlemesine olanak tanır . Bu, izleyicilere, geleneksel TV'deki gibi canlı etkinliklerin ve programların keyfini çıkarma seçeneğine sahip olurken, istedikleri zaman en sevdikleri şovlara erişme özgürlüğü verir.

Bu esneklik, IPTV'nin geleneksel televizyonu geride bırakmasının ve TV'nin geleceği olarak görülmesinin nedenidir.

İlgili: IPTV'nin Yasallığı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

IPTV Nasıl Çalışır?

Geleneksel TV, analog sinyalleri kablolar aracılığıyla, yalnızca o anda yayınlanan içeriğe erişebilen kullanıcılara doğrudan gönderir . Bu durumlarda, kullanıcılar yalnızca harici kayıt cihazları aracılığıyla ne zaman veya ne görüntülediklerini kontrol edebilirler .

IPTV'nin nasıl çalıştığı önemli ölçüde değişir. Yalnızca gerçek zamanlı olarak içerik yayınlayabilen geleneksel TV'nin aksine, IPTV'nin içeriği depoladığı sunucuları vardır . Bu, kullanıcılara istedikleri zaman programları görüntüleme talebinde bulunma özgürlüğü verir . Bir kullanıcı izlemek istediği bir şovu seçtikten sonra, bu içerik dijital formata dönüştürülecek ve internet protokolü aracılığıyla oynatma cihazlarına paketler halinde teslim edilecektir . Aktarılan dosyalar , son kullanıcılara ulaşmadan önce akış için sıkıştırılacak ve optimize edilecektir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir: OTT Nedir ve Modern Medya Ortamını Nasıl Değiştiriyor?

Ancak yukarıdakilerin hepsinin mümkün olması için TV'nizin internet protokolü üzerinden alınan sinyalleri okuyabilmesi gerekir. Ne yazık ki, çoğu harici yardım olmadan alınan sinyalleri okuyamadığından, tüm TV'ler yarasadan bir IPTV hizmeti kuramaz . IPTV uyumlu olmayan bir TV setiniz varsa, bir IPTV set üstü kutusu satın almanız gerekecektir .

IPTV Kutusu Nedir?

IPTV kutusu veya set üstü kutu, internet protokolü aracılığıyla alınan akış sinyallerini TV'nin okuyabileceği ve yeniden üretebileceği bir biçime dönüştürmek için kullanılan bir cihazdır. Başka bir deyişle, set üstü kutular internet protokolünün dilini çevirir . Bu kutular genellikle TV'ye HDMI veya AV kablolarıyla veya daha yeni modeller için Wi-Fi bağlantısıyla bağlanır .

Yine de bilgisayarınızdan IPTV akışı yapmayı seçerseniz , PC'ler internet protokolü aracılığıyla alınan verileri zaten okuyabileceği için bir set üstü kutuya ihtiyacınız olmaz . Bir set üstü kutudan tasarruf etmek isteyip yine de televizyon ekranlarında IPTV izlemekten keyif alanlar PC ekranlarını televizyona yansıtıp oradan izleyebilirler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir: OTT ve IPTV – Farklar Nelerdir?

IPTV Formatlarının Türleri

IPTV formatı türleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi IPTV, geleneksel televizyon yayınlarını izlemenin ötesinde birçok ek hizmet ve video formatı sunmaktadır. Çoğu IPTV hizmetinin sunduğu üç ana içerik biçimi vardır:

Canlı TV — Canlı IPTV, kullanıcıların geleneksel TV'ye benzer şekilde gerçek zamanlı olarak televizyon yayınlarını canlı yayınlamasına olanak tanır. Canlı TV genellikle spor etkinlikleri, konferanslar vb. gibi canlı etkinlikleri yayınlamaya yarar.

İstek Üzerine Video (VOD) — VOD IPTV hizmetleri, çoğu OTT sağlayıcısıyla aynı şekilde çalışır – bir abonelik ücreti ödersiniz ve karşılığında, istediğiniz zaman izlemek isteyebileceğiniz geniş bir video kitaplığına erişebilirsiniz .

Time-Shifted TV — Bu hizmet aynı zamanda “catch-up TV” olarak da bilinir ve kullanıcıların önceden yayınlanan TV programlarını daha sonraki bir tarihte izlemelerine olanak tanır . Yine de, zaman kaydırmalı TV ve VOD arasında önemli bir fark var. Zaman kaydırmalı TV, kullanıcılara eski içeriği yalnızca sınırlı bir süre için yeniden izleme seçeneği sunar . Çoğu zaman, yayınlar kaybolmadan önce birkaç gün boyunca kullanılabilir olacaktır. Bundan daha eski olan herhangi bir şey bir VOD olarak kabul edilecektir.

Canlı yayınları izlemek, kaçırdıkları programları tekrar izlemek ve isteğe bağlı içeriğin keyfini çıkarmak arasında seçim yapabilmesi ile IPTV'nin geleneksel muadilinden daha üstün seçenekler ve kullanıcı deneyimi sunduğu açıktır .

Şimdi IPTV'nin tüm avantajlarına ve dezavantajlarına hızlıca bir göz atalım.

Şunlar da hoşunuza gidebilir : 2020'de Akış Trendleri: Bu Yıl Neler Değişti?

IPTV'nin Artıları ve Eksileri

IPTV inanılmaz bir esneklik ve UX sunsa da, bundan çok daha fazlası var. IPTV de mükemmel olmadığı için burada madalyonun iptvsatis her iki tarafına da bakmak çok önemlidir. IPTV'nin en dikkate değer artı ve eksilerinden bazıları şunlardır:

Artıları:

Kurulumu ve Kullanımı Kolay — Başlamak için tek ihtiyacınız olan bir set üstü kutu satın almak ve onu TV setinize bağlamak. Ayrıca, daha yeni modellerin sahip olduğu Wi-Fi bağlantısı, süreci önemli ölçüde kolaylaştırıyor.

%100 Dijitaldir — Dünya her geçen gün daha dijital odaklı hale geliyor, bu nedenle dijital TV'ye geçiş, gelecek ve yeni teknoloji için mükemmel bir temel oluşturuyor.

IPTV, Birden Fazla Programın Sorunsuz Eşzamanlı Akışına İzin Verir — IPTV hizmetleri, kullanıcıların farklı cihazlarda (TV, PC, Mobil, vb.) birden fazla programı aynı anda yayınlamasına olanak tanır.

Hizmet Türlerinin Çeşitliliği – IPTV'nin sunduğu çok sayıda hizmet türü, farklı tüketici zevklerine uyacak şekilde mevcuttur.

Kullanıcılara Reklamsız Bir Deneyim Sağlar — Pek çok kişi reklamlardan nefret eder, bu nedenle onları atlamak veya ileri sarmak mükemmel bir yaşam kalitesi iyileştirmesidir.

İnanılmaz Zaman Verimli — IPTV'nin dünya çapındaki kullanıcılara bu kadar çekici gelmesinin nedeni, yayınınızın başlaması ve atlanabilir reklamların başlaması için belirli zamanları beklemek zorunda kalmamasıdır.

Eksileri:

Ağ Aşırı Yüklemeleri Teknik Sorunlara Neden Olabilir — Çok fazla kullanıcı aynı anda belirli bir şovu izlerse, ağ aşırı yüklenebilir ve ara belleğe alma veya oynatma sorunlarına neden olabilir.

Kullanıcıların Kanalla İlgili Sorunlar Üzerinde Çok Az Denetimi Var veya Hiç Yok — Kanalın sonunda bir hata oluşursa, izleyicilerin sorunu düzeltmek için beklemekten başka yapabileceği neredeyse hiçbir şey yoktur.

Senkronizasyon Sorunları Yaygındır – Ağ hızı ve kalitesindeki doğal dalgalanmalar nedeniyle, izleyiciler senkronizasyon sorunları yaşayabilir. Bunlar meydana gelirse, kullanıcı deneyiminin kalitesine büyük bir darbe vururlar.

Gördüğünüz gibi, IPTV her şeye kadir değildir, ancak geleneksel TV'ye göre birkaç dezavantajı vardır. Ancak teknoloji hızla gelişmeye devam ettiğinden, bu birkaç sorunun er ya da geç ele alınmasına şaşırmayacağız. Ayrıca, IPTV'nin masaya getirdiği UX geliştirmeleri bu potansiyel sorunlardan çok daha ağır basıyor, aynı fikirde değil misiniz?

Şunlar da hoşunuza gidebilir : 2020'de En İyi Video Akış Protokolünü Seçme Rehberi

IPTV TV'nin Geleceği mi?

IPTV'nin geleceğini ölçmek zor, ancak oldukça eğitimli bir tahminde bulunmak için yeterli veriye sahibiz.

Günümüzde insanların TV izlemeye ayıracak daha az zamanı var ve özelleştirilmiş içeriğe olan talep tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Bu nedenle IPTV'nin sunduğu esnekliğe sahip olmak günümüz dünyasında önemli hale geliyor. İsteğe bağlı içerik sunan çevrimiçi video platformları hiç bu kadar büyük olmadığı için , TV endüstrisinin onlarla rekabet etmenin bir yolunu bulması gerekiyor. Neyse ki, IPTV mükemmel bir çözüm olduğunu kanıtladı!

Bize inanmıyor musun? Biraz rakamlardan bahsedelim!

IPTV hizmetlerine olan talep, küresel olarak yıllık %30-%35 oranında artıyor . Tahmini IPTV piyasa değeri de bu artışı desteklemektedir. Mordor Intelligence'a göre , IPTV pazarı yalnızca 2019'da 40,85 milyar dolar değerindeydi ve yalnızca büyümesi bekleniyor. Uzmanlar, 2025 yılına kadar bu sayının 104 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor !

Yukarıdakileri, geleneksel yayın şirketlerinin Netflix ve Hulu gibi OTT platformları biçiminde artan sayıda rakibe tanık olduğu gerçeğiyle birleştirdiğinizde , piyasada alakalı kalmanın bir yolunu bulmaları gerektiği çok açık. Ve IPTV böyle olduğunu kanıtladı!

Peki IPTV'nin geleceğinde neler var? Giderek daha rekabetçi hale gelen çevrimiçi video yayıncılığı endüstrisinde hiçbir şeyin kesin olmadığına inanıyoruz , ancak büyük olasılıkla büyümeye devam edecek. Ne de olsa, geleneksel TV'nin dijital çağın şafağında ayakta kalmasının tek yolu onu benimsemek ve buna göre uyum sağlamanın bir yolunu bulmak .

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started